Värien lukuvuodesta 2018-2019

                                                                                                                                                              Kuva: Antti Lehtonen 

Vuosi sitten kesän kynnyksellä 2018 kuntien lautakunnat hyväksyivät Karkkilassa, Lohjalla ja Vihdissä Vinhan uuden opistokohtaisen tanssin taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman. Tuleva lukuvuosi valmisteltiin uuden opetussuunnitelman mukaan ja luontevasti teemalauseeksi nousi ulkoasun väriteemojen ja opetussuunnitelma-sanan ops-lyhenteen myötä OPS-spektri. Tanssi väreissä! 

Uudistuksen myötä tulleet rakenteelliset muutokset olivat joutuisasti ymmärrettäviä ja selkeitä. Sen sijaan sisältöön kohdistuvia suuntaviivoja ja käytännön toimia pohdimme edelleen elokuun alkaessa, läpi koko vuoden - ja edelleen opettaessamme: Kuinka purkaa käytännön tasolle esimerkiksi se, miten opetustyössään voisi vielä aiempaa enemmän vahvistaa tanssin kokemuksellisuutta ja yhteisöllisyyttä? Kuinka edistää vielä paremmin yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia ryhmätoiminnan kautta? Tai millä tavoin lisätä oppilaan tietoisuutta taiteen, kulttuurin ja yhteiskunnan kehityksestä sekä kannustaa olemaan aktiivinen tiedon ja taidon kerääjä? Valtakunnalliset taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet kannustavat oppilaitoksia yhteistyöhön, taiteidenvälisyyteen ja taidekasvatuksen kehittämiseen. Opetussuunnitelmatyön edetessä selkiytyi, että näihinkin teemoihin halutaan tarttua, ja pyritään tarttumaan, Vinhassa aiempaa vahvemmin. Kun täydentävien opintojen kokonaisuudet asettuivat osaksi opistokohtaista suunnitelmaa, alkoivat ne vastaamaan osaltaan myös taiteidenvälisyyden painopistealueen vaateeseen.

Pääsimme toteuttamaan lukuvuonna 2018-2019 ensimmäistä kertaa erilaisia täydentävien opintojen jaksoja. Oppilaat saivat syventyä tanssijantyöhön teatteriympäristössä Prinsessa Ruusunen -produktion myötä, joka toteutettiin Karkkilan Työväen Näyttämön ja Karkkilan työväenopiston kanssa. Lisäksi alakouluikäisten Kohti esitystä -ryhmä ja yläkouluikäisten Esitysryhmä pureutuivat erityisesti esitysten työstämisen ja lavallaolemisen näkökulmasta tanssiin. Tanssiakrobatian ja perhesirkuksen jaksoilla tutustuttiin tanssin ilmaviin ja fyysisiin mahdollisuuksiin niin ikään ensimmäistä kertaa opintojen muodossa. Muun muassa nämä mainitut toteutuneet jaksot pyrkivät lähtökohtaisesti laajentamaan näkökulmia tanssiin. Nyt kauden päättyessä tuntuu siltä, että tällainen alkupiste itsessään auttoi sulattamaan suuriakin opetussuunnitelman sisältöön liittyviä kysymyksiä kuin itsestään käytännön tasolle. Pitkälti opetussuunnitelmaan liittyvissä pohdinnoissa kyse on ollut myös asioiden kirkastamisessa - toiminnan pohjalta löytyvät perusarvot ovat kantaneet Vinhassa jo pitkään.

Itse olen kuluneen vuoden aikana inspiroitunut erityisesti juuri erilaisista kohtaamisista ja yhteistyön tiivistäminen alueen toimijoiden kesken tuntuu merkitykselliseltä suunnalta. Uskon, että taiteidenväliset projektit antavat valmiuksia rakentaa kestävää ja inhimillistä tulevaisuutta. Laaja-alainen taidetyöskentely valmistaa kohtaamaan ympäröivä maailma aistit avoinna, rohkean ratkaisukeskeisesti ja ennakkoluulottoman luovasti. Seuraava iso yhteistyöprojektimme on Vihdin kuvataidekoulun kanssa toteutettava, Uudenmaan rahaston tukema, kolmiosainen Mediatanssihanke, jonka avaa kesäkuun alakouluikäisten Mediatanssileiri. Lisäksi ensi vuonna oppilaat pääsevät tutustumaan tanssijantyöhön Vihdin Teatterin kanssa yhteistyössä toteutettavassa Rölli ja metsänhenki -näytelmässä. Ja mikä parasta, näistä projekteista voi nauttia niin oppilaana, katsojana kuin blogin lukijanakin. Tervetuloa mukaan kokemaan!

Kuluneen lukuvuoden aikana on ollut ihanaa - tottakai ja ennen kaikkea! - saada nauttia siitä kaikesta vilpittömästä tanssienergiasta, jota oppilaat ovat jakaneet kanssani viikottaisilla tanssitunneilla. Opettamillani tanssitunneilla neljävuotiaista alakouluikäisiin on ollut varmasti kaikki spektrin värit läsnä, sillä jokainen oppilas on tanssinut improvisoidessaan rohkeasti omalla tavallaan. Se on pysäyttävän hienoa! Mitä vähemmän olen itse liikkunut tunneilla, sitä enemmän olen ehtinyt seisahtua ihastelemaan sitä aitoa iloa ja luonnollisia kohtaamisia, jotka pääsevät tapahtumaan tanssin välitse kun yhdessä tanssitaan. Tällaisia hetkiä yrittää tallentaa omiin kokemusmuistoihin toivoen että ei unohtaisi.

Ensi vuonna Vinhan opettajilla ja oppilailla on mahdollisuus yrittää kaapata tanssihetket kuviksi ja näyttää ne myös ulospäin. Tulevana lukuvuonna 2019-2020 opiston teemana on nimittäin "Tanssi kuvassa". Teemavuoden aikana syvennytään pohtimaan, kuinka monin tavoin tanssia voi kuvata, tallentaa ja muokata tänä päivänä. Lisäksi mietitään sekä sitä, miten tanssi esitetään ja on esillä tänä päivänä, mutta myös sitä, millaisia tanssikuvia historiamme kantaa. Mitä kuvalla tai videolla voidaan ja ei voida kertoa ja näyttää? Monialaisesta työskentelystä, jossa yhdistyy oppilaan oma tanssisommittelu ja videotyöskentely, on hieno esimerkki muun muassa Varpu Asialan ja Karkkilan nykytanssi 2 -ryhmän keväällä 2019 työstämä "Art"-tanssivideo.

Ensi lukuvuoteen katseet kääntävän videokurkkauksen myötä kiitän kaikkia kuluneesta lukuvuodesta ja toivotan kesään lämpimiä sävyjä. Hyviä silmäyksiä tulevaan!


Saara Mikkola-Ylitolva
Rehtori
Perhevapaalla kesäkuusta 2019 alkaen


Kommentit