Tanssi kuvassa – kuva tanssissa!


Uusi tanssivuosi on starttaamassa ja tänä lukuvuonna 2019 – 2020 Vinhassa tanssitaan Tanssi kuvassa! –teeman ympärillä. Lähdin itsekin miettimään miten lukuvuoden teemaa voisi lähestyä alle kouluikäisten opetusryhmieni kanssa ja päädyin suunnittelemaan syksyn alun tanssitunnit kesälomamuistokuvien ympärille. Huomenna selviää miten suunnitelmat toimivat ja minkälaisia tansseja kesälomamuistokuvista saadaan aikaiseksi, kun ryhmäni aloittavat tanssivuoden Siirilässä.

Seuraavassa kuvassa, joka on viime syksyn Tanssi väreissä! –näytöksen Sininen hetki –esityksestä, on mielestäni onnistuttu hienosti vangitsemaan liikkeen tuntu.


Liikkeen kuvaamisesta taideteoksissa on kirjoitettu Serlachius –museon nettisivuilla seuraavasti:

Taideteoksissa kuvataan usein liikettä, vaikka esimerkiksi maalauksissa sitä ei varsinaisesti olekaan. Liikkeen kuvaamisessa ja esittämisessä onkin kyse mielikuvan luomisesta. Oikeasti aihe ei liiku, vaan se on kuvattu ”pysäytyskuvana” teoksen kaksiulotteisella pinnalla. Liikkeen vaikutelma luodaan teokseen kuvallisten elementtien ja tilan suhteiden muuttumisen avulla.
(http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/taidekoulu/liike/)

Myös tämän lukuvuoden esitykset on tarkoitus rakentaa Tanssi kuvassa! –teeman ympärille ja marraskuussa näemmekin Vihdissä millaisista kuvista opettajat ja oppilaat ovat inspiroituneet esityksissä. Viime viikolla ideoimme tapaamisessa opettajien kanssa erilaisia lähestymistapoja Tanssi kuvassa! –teemaan ja muutamia esitysideoitakin heitettiin ilmoille.

Lukuvuoden aikana järjestetään oppilaille Vinha tanssikuvakilpailu, johon oppilaat voivat  osallistua valokuvaamalla tai piirtämällä tanssia. Lisää tietoa tanssikuvakilpailusta lukuvuoden aikana, mutta jo nyt on hyvä hetki alkaa harjoittelemaan ja tutustumaan tanssin kuvaamiseen ja taltiointiin.


Olen jo muutamana vuotena toteuttanut jonkun tanssiryhmäni kanssa keväällä tanssivideo -projektin. Videon on mahdollistanut yhteistyö pikkuveljeni Ilmarin kanssa ja hänen videoeditointiharrastus ja -taidot. Tanssi kuvassa! –teema mahdollistaa myös tanssielokuvan ja liikkuvan kuvaan tutustumisen ja käyttämisen tunneilla. Tänäkin vuonna on tarkoitus toteuttaa tanssivideoprojekti tällä kertaa alle kouluikäisten ryhmien kanssa. 

Tässä linkkit edellisten keväiden tanssivideoihin:

Kevät 2019
Karkkilan Nyky 2 –ryhmä

Kevät 2018
Nykytanssin syventävä –ryhmä

Kevät 2017
Vihdin Nyky 1+2 -ryhmä

Tämä Tanssi kuvassa! –lukuvuosi tulee olemaan omalta kohdaltani erilainen aikaisempiin verrattuna, kun opetusryhmiä ei ole kovin montaa ja minut löytää useammin Vinhan toimistolta. Toimin tanssiopiston rehtorina Saaran olessa äitiyslomalla. Innolla odotan mitä tuleva lukuvuosi tuo tullessaan!

Tanssin täyteistä vuotta kaikille!

-Varpu

Kommentit