OPS-spektri. Tanssi väreissä!



Opetus uuden opistokohtaisen opetussuunnitelman mukaan on alkanut 1.8.2018 alkaen. Lukuvuoden teemalauseena kulkee OPS-spektri. Tanssi väreissä! Uusi opetussuunnitelma on koottu helposti tutustuttavaan, värikkääseen ulkoasuun. Opetussuunnitelma on kuin Vinha väripaletti, josta jokaisella  oppilaalla on mahdollisuus valita aiempaa rajattomammin ne värit, joilla haluaa omaa tanssipolkuaan sävyttää.

Uusi, lautakunnissa hyväksytty opetussuunnitelma löytyy opiston nettisivuilta ja suoraan taittotuoreeseen versioon pääset tutustumaan myös suoraan tästä: Tanssiopisto Vinhan opetussuunnitelma. Opetussuunnitelman työstämiseen on osallistunut koko Vinha opetushenkilöstö.

Kuluvana lukuvuonna opiston blogeihin pääsevät kirjoittamaan opettajat. Opettajien mietteitä voi lukea sekä tässä Tanssiopisto Vinhan blogissa että Opetus- ja Kulttuuriministeriön tukeman tanssiryhmähankkeen TanssiOPEN Stage -blogissa. Tervetuloa kurkistamaan opettajien ajatuksiin uuden opetussuunnitelman käyttöönottovuonna!





Mutta, mikä rakenteessa ja käytännössä muuttuu?

Laajan oppimäärän pää- ja sivuainevelvoite poistuu. Tanssi käsitetään entistä kokonaisvaltaisemmin taiteena. Oppilaat, joilla on vähintään kaksi viikoittaista lajituntia katsotaan laajan oppimäärän oppilaiksi. Opinnoissa edistymisen kannalta on suositeltavaa, että viimeistään 10-vuotiaana oppilas valitsee useamman viikkotunnin. Laaja oppimäärä muodostuu kokonaisuuksista Tanssi A (Tanssistartti), Tanssi B, Tanssi C ja Tanssi D (syventävät opinnot).

Laajassa oppimäärässä aiempaa laajemmat perusopinnot ovat 800 tuntia. Perusopintojen kokonaisuus on yhteensä 800 laskennallista tuntia aikaisemman 500 tunnin sijaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että perusopintojen päättötodistuksen saa yläkouluikäisenä. Perusopintojen jälkeen siirrytään syventäviin opintoihin.

Laajan oppimäärän syventävät opinnot ovat aiempaa tiiviimmät, 500 tuntia. Syventävät opinnot ovat vähintään 500 tuntia. Oppimäärän koko laskennallinen tuntimäärä (perusopinnot + syventävät opinnot) on yhteensä vähintään 1300 tuntia. Jokaiselle syventävien opintojen oppilaalle nimetään syksyn alkaessa oma opettaja. Oman opettajan kanssa käydään vuosittain keskustelu, jossa kartoitetaan omaa opintopolkua ja jutellaan tanssiopinnoista.

Laajaa oppimäärää voi suorittaa myös aikuisoppilaat. Aikaisemmin aikuisoppilailla oli mahdollisuus suorittaa yleistä oppimäärää. Opetussuunnitelmauudistuksen myötä aikuisoppilaat voivat suorittaa myös laajaa oppimäärää.   

Laajan oppimäärään lopputyön numeerisen arvioinnin vapaavalintaisuus. Laaja oppimäärää päättyy täysi-ikäisyyden kynnyksellä omaan lopputyöprosessiin. Lopputyö arvioidaan sanallisesti, mutta halutessaan oppilas saa numeroarvion. Kuluvana lukuvuonna 2018-2109 järjestetään opintonsa päättäville oppilaille esitysilta, jossa lopputyöt esitetään. Ilta tanssitaan Karkkilasalissa lauantaina 19.1.2019.

Täydentävien opintojen TOP-jaksot alkavat. Uutena alkavat täydentävien opintojen TOP-jaksot ovat yksi isosti näkyvä muutos. Omia opintoja voi  täydentää jaksomuotoisilla opinnoilla, joihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti keväisin lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä. Täydentävien opintojen jaksot ovat Vinhan omintakeisia opintoja. Jaksoilla keskitytään laajentamaan tanssi- ja taideymmärrystä ja -käsitystä. Täydentävien opintojen jaksoja pyritään tarjoamaan kaiken ikäisille ja keväällä tarjottaviin jaksoihin oppilaat pääsevät vaikuttamaan lukuvuosittain.   

Ryhmien nimet päivittyvät ja uusia tanssiryhmämuotoja tarjotaan. Lastentanssiryhmät kulkevat uudistuksen myötä iän mukaan, esimerkiksi nimellä "Tanssi 3-vuotiaat". Aiemmat Taidetanssin perusteet ovat Tanssistarttiryhmiä ja Street-ryhmät Urban-ryhmiä. Tanssilajikohtaiset ryhmät numeroidaan toimipaikan lajikohtaisten ryhmien lukumäärän (ei oppilaiden iän) mukaan. Uusia tanssiryhmämuotoja, kuten perhetanssi, tarjotaan ja käynnistetään kiinnostuksen mukaan.  

Mitä tarkoittaa siirtymävaihe? Pääsääntöisesti kaikki Vinhan oppilaat jatkavat opintojaan uuden suunnitelman mukaan. Mikäli opinnot ovat kuitenkin uudistuksen myötä kriittisessä vaiheessa, turvataan kolmen vuoden siirtymäajalla oppilaalle mahdollisuus suorittaa opintonsa loppuun vanhan opetussuunnitelman mukaan.





Entä, mikä muun muassa pysyy samana?

Varhaisiän tanssiopinnot. Tanssiin tutustumisen voi Vinhassa aloittaa jo alle kouluikäisenä. Varsinaiset tanssiopinnot alkavat 7-vuotiaana. Varhaisiän opinnoissa tuetaan lapsen omaa luontaista liikkumista ja luovuutta oppilaan ikä- ja taitotaso huomioon ottaen.

Yleinen oppimäärä. Oppilaat, joilla on yksi viikottainen tanssitunti, katsotaan yleisen oppimäärän oppilaiksi. Oppimäärän koko laskennallinen tuntimäärä on yhteensä vähintään 500 tuntia. Yleinen oppimäärä muodostuu kokonaisuuksista Tanssistartti (Tanssi A), Tanssin perusteet ja Tanssin teemaopinnot. Yleisen oppimäärän päättötodistus kirjoitetaan pääsääntöisesti tanssiopintojen päättyessä.

Lajikohtaiset opinnot alkavat 9-vuotiaana. Lajiopinnot (baletti, jazz, nykytanssi, urban) alkavat 9-vuotiaana kuten aiemminkin. Ennen lajiopintoja oppilas käy Tanssistartti / Tanssi A -kokonaisuuden, jolloin hän tutustuu tanssiin varhaisiän tanssiopintoja syvemmin ja saa kokemuksen eri tanssilajeista. Tavoitteena on, että oppilas osaa Tanssistartin jälkeen valita itselleen tanssilajin tai lajit, jonka / joiden tunneilla hän jatkaa tanssiopintojaan.

Tanssia lähestytään Vinhassa taiteena. Opetuksessa korostuvat kokemuksellisuus ja yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys viittaa tietoisuuteen taiteen, kulttuurin ja yhteiskunnan kehityksestä. Vinhassa yhteisöllisyys tarkoittaa myös yhdessä tekemistä ryhmän sisällä, eri ryhmien kesken sekä oppilaitoksen yhteistyötahojen kesken. Hyvä taideopetus on prosessi, joka edistää yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kasvattaa henkilökohtaista kulttuuripääomaa. Toiminnan tavoitteena on rohkaista jokaista oppilasta kohti oman yksilöllisen tanssikäsityksen muodostamista.

Tanssia voi harrastaa edelleen samaan tapaan kuin aiemmin: Tanssiopinnot voi aloittaa missä iässä tahansa ja osallistua voi yhdelle tai useammalle tunnille.

Aina on oikea aika tanssia!



Saara Mikkola-Ylitolva
Rehtori

Kommentit